donderdag 2 oktober 2008

Van Sines naar Madeira, Porto Santo

Hallo allemaal,
we zijn gisteren, 30 september in de ochtend vertrokken richting Madeira. De voorspellingen zagen er goed uit en lijken tot nu toe ook dezefde te zijn als het weer heeft. De zee was in het begin een beetje ruig maar die is nu ook wat rustig aan het worden.
De route planning naar Porto Santo leek eenvoudig een rechte lijn...
In de praktijk blijkt het toch een wat spannender tochtje te zijn. We zijn om sea mountains aan het slalomen. Buiten zie je er heel weinig van, als je het wel ziet ben je namelijk te dichtbij. Vanuit de kuip is het een eindeloze vlakte water. Maar op de kaart blijken er dus bergen te zijn die steil op lopen. Van 4000 meter diepte in korte tijd naar 25 meter. Daar wil je niet tussen de brekers varen!
Voor we vertrokken was er bij zo'n zeeberg in slecht weer, de Ormonde sea mount, een zweeds 14 meter jacht achtergelaten. Op de navtex werd er voor gewaarschuwd. We zijn vlak langs dat verlaten schip gevaren, maar we zijn maar met z'n tweetjes en de golven waren zo hoog dat we het hebben laten liggen. Ben benieuwd wie het oppikt. Het lijkt me verschrikkelijk om zo je boot te verliezen.
De eerste 24 uur gingen zeer voorspoedig. Overdag varen we met screacher en grootzeil, in het donker met de fok en grootzeil. Vanmiddag even de spinnaker gezet, liep super maar met 16 knopen surfen en door de golven denderen was niet zo comfortabel.
We zitten nu 1 october om 21 uur utc op 34 51.89 n 12 53.74 w nog 202 mijl te gaan.
Renzo en Edith

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: