vrijdag 26 december 2008

Grenada

We zijn op 23 december toch echt aangekomen op Grenada. De laatste 10 mijl gingen heel snel door de extra wind die rond het eiland waait. Net voor we de baai in liepen, zagen we nog 2 grote schildpadden voorbij zwemmen.
Prickly bay lag al behoorlijk vol met boten, maar er was nog wel een plekje te vinden achter een grote nederlandse catamaran, de Tulla VI. Daarna heb je het druk...Koffie drinken bij de Tulla VI, inklaren bij de douane, eindelijk lopen op land (heel vreemd, het beweegt niet mee), pizzatje eten, eerste biertje bij de strandbar en vroeg slapen. Je wordt toch wel moe van zo'n oversteek. Slapen is toch een beetje anders, het maakt veel minder lawaai, maar je zit nog wel in je wachtritme dus elke 3 uur of vaker wordt je wakker en denk je dat je de boot moet checken.
De volgende ochtend is ook de Pegasus aangekomen, een engelse cat die achter ons in de haven van La Palma lag, zij zijn een dag later vertrokken. Elke dag van de oversteek hebben we elkaar op de hoogte gehouden van de voortgang en de gevangen vissen. Het is echt geweldig om zo toch 'samen' over te steken, je voelt je toch minder alleen op die grote oceaan. Daar even koffie gedronken en dan snel naar de bootshop om een gastlandvlaggetje te kopen en sloten voor de dingy en alle luiken. Allemaal niet gelukt, dan maar na de kerst. Om 10 uur hebben we afgesproken met de Tulla VI voor een rondrit over het eiland. Grenada is werkelijk schitterend. Ik krijg af en toe een lowlands gevoel van de relaxte sfeer, de kraampjes en mensen langs de weg, de vrolijke kleuren van de huisjes, overal kleine winkeltjes en barretjes. Iedereen is vriendelijk, velen zwaaien vrolijk naar ons of naar de chauffeur die iedereen kent. Zo rijden we door alle dorpen van het eiland, vaak met prachtig uitzicht op palmenstrandjes en een blauwe zee. Dan komen we bij de specerijenmuseum, waar ze ons uitleggen hoe cacao groeit en gedroogd wordt, alles over kaneel en nootmuskaat en alles wat je ermee kan doen. Daarna rijden we door naar Sauteurs waar de oorspronkelijke bevolking van de klif gesprongen is om te ontkomen aan de fransen, liever dood dan overheerst. Na een goede lokale lunch in Sauteurs, waar ik weer helemaal het lowlands gevoel van kreeg met de reggae van het buurbarretje (het eten is wel veel beter dan op lowlands), reden we door naar de oudste rumfabriek van Grenada. Alles gaat nog op de manier van 200 jaar terug, alles handmatig. Zelfs het waterrad dat toen geimporteerd is uit Engeland, werkt nog. Aangezien het de dag voor kerst was, was iedereen in feeststemming en zat de helft van het personeel al aan de rum (>75%...) en werd er ge-BBQ-d. De gemaakte rum is heel lekker zacht, helemal niet scherp. We hebben er 2 flessen van gekocht en 's avonds er nog van gedronken. Nog steeds lekker. Vervolgens door naar Grenville aan de westkant van het eiland. De hele straat was vol mensen alsof er jaarmarkt was. Dan door naar het kratermeer, tropisch regenwoud en een mooi uitzicht over Grenada, er zouden apen moeten zitten, we kregen zelfs bananen voor ze mee, maar geen apen gezien en zelf maar de bananen gegeten. Weer het busje in en naar een waterval. Onderweg gestopt bij een lokale specerijenverkoper (een bekende van de chauffeur) en een bar waar we de rum met specerijen (de plaatselijke viagra) en rumpunch moeten proberen. Het wordt steeds vrolijker in de bus, we mogen zoveel proberen als we willen. Dan naar de waterval met botanische tuin. Als laatste ook nog even naar de supermarkt, deze keer een erg lokale vol mensen die de laatste inkopen voor de kerst nog doen. Tegen het donker zijn we terug op de boot en volledig uitgeput door alle indrukken en vermoeidheid van de oversteek. Ons kerstavond diner bestaat uit crackers met tonijn en kaas en dan mogen we weer slapen.
Eerste kerstdag ontbijten we buiten met de kerstboom en 1 kerstbal op tafel, helaas waait de boom elke keer om...Een heerlijk rustige dag, een kerstcake gebakken, even naar het strand geweest en 's avonds uit eten.
2e kerstdag maar begonnen met de boot een beetje opruimen en schrijven wat we meegemaakt hebben...

Femmie, Simon en Marijtje (2 dagen te laat, ik weet het) gefeliciteerd allemaal!

Nog prettige kerstdagen allemaal!

Renzo en Edith

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: