vrijdag 29 mei 2009

Regelmaat?

Het is nu 6.30 utc geweest en ik kan zo de GRIB files downloaden.
Het leven aan boord begint zich elke dag afgezien van het weer dan met een eenvoudige regelmaat te herhalen. Wachtlopen begint om acht uur, na het eten en onze after dinnerdip (even wassen met zout en afspoelen met zoet).
Om de drie uur even tijd voor een slaapje en als het licht is geen wachten meer maar om de beurt nog wel even de mogelijkheid om wat bij te slapen als het niet te warm is.
Wie had gedacht dat wij zo goed in een regelmatig stramien zouden passen? Toch wel tegenstrijdig met het vrijbuiters leven op een rondtrekkende boot. Maar goed we willen wel heel aankomen.
Weer informatie is hierbij van groot belang en die krijgen we op twee manieren binnen, via de Sailmail, krijgen we GRIB files, die ons vertellen wat de wind en druk gaan doen. Daarnaast kunnen we de weerkaarten van NOAA ontvangen die om 2400 UTC uitgezonden worden(en verder elke 6 uur). Dit bestaat uit een oppervlakte analyse met naast de drukken de wind richting en sterkte. 24 48 en 72 uurs vooruitzichten voor wind en golfhoogten en oppervlakte druk. Daarnaast geven ze nog waarschuwingen voor tropische stormen, zoals de tropische depressie die boven ons heen getrokken is.
Hierdoor zijn we meer zuidelijk aan de tocht begonnen en moeten we maar hopen dat we tusen het Azorenhoog en de verschillende lage druk gebieden die vanuit de VS de oceaan op komen onze weg kunnen vinden. Tot nu toe hebben we niet veel wind, maar kunnen we met de screacher en spinaker toch nog redelijk vooruit komen in een heerlijk kalme zee met als voordeel dat we het heel relaxed hebben op de boot.
Het risico van zo zuidelijk richting de Azoren varen is natuurlijk om in een windstilte te komen. Daarom moeten we de lagedrukgebieden goed in de gaten houden en op tijd weer wat noordelijker sturen om op de randen van deze wel wat wind te vinden.

Om 20.00 UTC kunnen we dan naar Herb luisteren, die boten begeleidt met weer informatie. Er zijn altijd wel boten in de buurt die meedoen met hem zodat dit een goed beeld geeft voor de actuele weer situatie.

We hebben gelukkig nog genoeg tijd voor lezen, lekker eten, ons middag biertje en op de kalender kijken...
Aernout, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

Renzo.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: